Budget

När är det Black Friday

När är det Black Friday

En översikt över när Black Friday äger rum

Black Friday, som vanligtvis infaller dagen efter Thanksgiving i USA, har blivit en global shoppinghögtid där återförsäljare erbjuder enorma rabatter och specialerbjudanden till kunderna. Trots att ursprunget är amerikanskt har Black Friday snabbt spridit sig över hela världen, och nu är det en årlig händelse som många ser fram emot.

En omfattande presentation av Black Friday

shopping

Black Friday är en dag som markerar starten på julhandeln och lockar kunder med en mängd olika specialerbjudanden och reor. Det finns flera typer av Black Friday-händelser, varav några är särskilt populära.

1. Online Black Friday – Många återförsäljare erbjuder sina bästa rabatter och erbjudanden online. Detta gör shoppingen bekväm och tillgänglig för en bred publik.

2. Fysiska Butiker – Traditionella butiker har också erbjudanden och reor under Black Friday. Detta kan vara en möjlighet för kunder att få tillgång till begränsade produktutgåvor och uppleva den spända stämningen i butikerna.

3. Cyber Monday – En annan populär variant av Black Friday är Cyber Monday. Detta är måndagen efter Thanksgiving och ofta fokuserad på online-erbjudanden och reor.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

Black Friday är känd för att vara den mest hektiska shoppingdagen på året, med människor som köar i timmar och trängs i butiker för att dra nytta av de bästa erbjudandena. Här är några intressanta siffror relaterade till Black Friday:

– Under 2019 spenderade konsumenter i USA totalt 7,4 miljarder dollar online under Black Friday, vilket var en ökning med 19,6% jämfört med året innan.

– Enligt en studie från Adobe Analytics ökade onlineförsäljningen under Black Friday 2020 med 21,6% jämfört med 2019.

– På Black Friday 2020 genomfördes 22 miljarder dollar i onlineförsäljning globalt, vilket var en ökning med 75,8% jämfört med året innan.

Skillnader mellan olika Black Friday-händelser

Black Friday-skiljer sig åt beroende på var i världen du befinner dig. Förutom att ha olika datum har olika regioner också olika traditioner och shoppingvanor för Black Friday. Till exempel:

– I USA är Black Friday traditionellt en dag som människor besöker fysiska butiker och köper julklappar till rabatterade priser. Detta har dock ändrats de senaste åren, och online-shopping har blivit alltmer populärt.

– I Storbritannien har Black Friday blivit en vecka lång evenemangstid med både online- och butikerbjudanden. Detta kallas ofta ”Black Friday Week” och sträcker sig från måndagen före Black Friday till Cyber Monday.

– I Sverige ligger Black Friday oftast sista fredagen i november, men vissa butiker börjar sina erbjudanden tidigare under veckan. Online-shopping är också mycket populärt under denna tid.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Black Friday-händelser

För- och nackdelarna med olika Black Friday-händelser har debatterats och diskuterats livligt under årens lopp. Här är några historiska perspektiv på dessa:

Fördelar:

– Kunder kan få tillgång till produkter till lägre priser och kanske lägga vantarna på begränsade upplagor eller exklusiva utgåvor.

– E-handel under Black Friday ger människor enkel tillgång till erbjudanden och reor utan att behöva besöka fysiska butiker.

Nackdelar:

– Trängsel i butiker kan vara stressande och till och med farligt. Människor har skadats eller trampats under Black Friday-händelser på grund av trängseln.

– En överdriven konsumtion under Black Friday kan leda till överutnyttjande av naturresurser och ökade miljöproblem.Avslutningsvis kan Black Friday vara en spännande tid för många konsumenter runt om i världen. Det är en chans att få fantastiska erbjudanden och göra kloka inköp. Men det är också viktigt att vara medveten om de eventuella nackdelarna och förstå betydelsen av ansvarsfull konsumtion.

FAQ

När äger Black Friday rum?

Black Friday infaller vanligtvis dagen efter Thanksgiving i USA, vilket är den fjärde torsdagen i november. Datumet kan dock variera beroende på region och butik.

Vad är Black Friday?

Black Friday är en årlig shoppinghändelse som markerar starten på julhandeln och kännetecknas av specialerbjudanden och reor från återförsäljare över hela världen.

Vad är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday?

Black Friday och Cyber Monday är båda shoppinghändelser som erbjuder rabatter och specialerbjudanden, men Black Friday äger rum dagen efter Thanksgiving medan Cyber Monday är måndagen efter. Black Friday är vanligtvis mer fokuserad på fysiska butiker och online-shopping, medan Cyber Monday är mer online-orienterad.