takpannor

Nya takpannor gör drömhuset komplett

Nya takpannor gör drömhuset komplett

Kanske har du köpt ditt drömhus. Lummig trädgård, vackra stuckaturer och en kakelugn. Men du inser ganska snabbt att taket är i sämre skick än du trott. Kanske tänker du att det kan räcka med att tvätta de befintliga takpannorna, men om det utförs på fel sätt kan det istället vara så att du förkortar takpannornas livslängd! När takpannorna är tvivelaktiga ligger också oftast problemet i grunden i underlagspappen under dina takpannor och det är det som ska hålla ute fukt.

 

Hur väljer man takpannor och tillvägagångssätt? 

Det är viktigt att tänka på att det krävs bygglov om du vill ändra färg eller form på dina takpannor. Är det så att ditt drömhus har ett lättvikts-tak med plåt, papp, eller eternit, så måste du kontrollera att dina takstolar håller när de utsätts för ytterligare vikt från takpannorna. Bäst är att kontakta en byggnadskonstruktör för säkerhets skull.

Om du är händig och tänker fixa takbytet på egen hand, följ tillverkarens montageanvisning. Väljer du att ta hjälp av en firma bör du anlita en certifierad takfirma som kan uppvisa goda referenser. 

 

 

Nya takpannor till alla sorters tak

Vid byte av takpannor kan du se till att maximera energisparandet genom att lägga till ett diffusionsöppet underlagstak. Byter du ut dina gamla eternitpannor till takpannor höjs värdet på ditt hus avsevärt. Då är det dock bra att anlita någon med asbesttillstånd. Man kan renovera tak med gamla pannor, eller renovera metalltak. Valet är ditt.

Saker att fundera över innan ditt takbyte är hur det ser ut på vinden vad det gäller fukt, vilket material det befintliga taket är gjort av, vilka pannor som passar till drömhuset och vad detta kan komma att kosta. När du ska göra ett takbyte bör du ta kontakt med riktiga proffs, du kan läsa mer på: https://hemmatema.se/tak/takpannor/betong-tegelpannor/